Hoe beginnen met bitloos?

Om te beginnen kan je met een stal halster starten of met een bitloos hoofdstel. Ook is een afgezet stuk erg handig en veilig, bijvoorbeeld een rijbak of paddock, je kan de eerste keren ook iemand er bij of er naast vragen, want je weet niet hoe je paard reageert. Bij bitloos rijden zijn stem hulpen erg van belang, omdat je paard nu geen bit meer in heeft, kan het halt houden moeilijker gaan.Hier bij is een stem hulp belangrijk. Je stuurt nu ook meer met je lijf. Als je paard braaf is kan je overgangen gaan rijden, of figuren. Rijd gewoon hoe je altijd rijd, maar probeer nu meer met je lijf te sturen. Als dit allemaal goed gaat en jullie elkaar vertrouwen kan je steeds een stapje verder gaan naar het tuigloos rijden.

Houd er rekening mee dat de ruiterhand bepaalt hoe scherp het bit of bitloze hoofdstel werkt! Je kan er ook voor kiezen om bitloos te gaan rijden wanneer je paard problemen heeft met zijn gebit of mond.

Tip Koop niet meteen een ( duur ) bitloos hoofdstel, want misschien vind je het helemaal niks.

3 gedachten over “Hoe beginnen met bitloos?

  1. Super leuk! maar m’n en ik weet niet hoe die reageert de paddock kan je niet in doen en de rijbak is groot. in het weiland staan ook andere paarden dus dat gaat dan al niet, weet je waar het dan kan? ik weet niet hoe ze reageert is het eerst handig om met zadel te gaan?

    • ik zou het gewoon in de rijbak proberen met iemand die ernaast loopt. dan is de kans dat ze weg rent kleiner en kan je zelf ook even wennen. ik heb zelf de eerste keer zonder zadel gedaan maar ik rijd heel vaak zonder, dus als je normaal met een zadel rijd zal ik dat nu ook maar doen, heb je ook wat meer steun.

  2. Ik ben er mee begonnen. Door deze tips& Leuke foto’s te bekijek had ik intressen, Mijn pony reageert beter zonder bit dan met. De pony van mijn zus, Vind bitloos niks, Hij vind het vervelend. Dus met hem rijden we nog steeds met bit ( niet te strak gereden natuurlijk )

Plaats een reactie