De jambette

De jambette: De jambette is een leuk trucje en kan je naast je paard oefenen, maar ook onder het zadel.Ook is de jambette een vervolg kunstje,denk hier bij aan de spaanse pas/draf, en spagaat.

Aanleren: Bij deze oefening is het handig om een  zweep te gebruiken, ( als verlening van je arm ).  Als eerst ga je met je zweep langs het been van je paard, als je paard reageert, beloon je en geef je een commando, bijvoorbeeld  ‘ been ‘.  Ga altijd naast je paard staan, om te voorkomen dat een te enthousiast paard je per ongelijk raakt. Dit herhaal je een paar keer,  net zo lang tot je paard het commando kent, of de aanwijzing.  Als je paard dit kent, beloon je alleen nog voor een mooie hoge jambette, dit kan je leren door in het begin het been van je paard gestrekt te houden, ook dit doe je aan de zijkant!

Je kan de jambette ook aanleren door middel van druk.Laat je paard normaal geparkeerd staan, en geef druk tegen de boven kant van het been, zo ‘duw’ je je paard als het ware om, en zal je paard zijn been optillen om evenwicht te houden. Dit herhaal je een paar keer. Als je paard dit door heeft, ga je steeds minder druk geven, en kan je de druk vervangen door middel van een zweepje. Uiteraard beloon je dit wanneer je paard het goed doet.

Uitbreiding: Een jambette is erg handig, zo kan je je paard door middel van de jambette de spagaat leren, op een blok staan, en de Spaanse pas en draf! Ook kan je de jambette vragen als je op je paard zit.

Winnetou doet de Jambette met Megan er op.

8 gedachten over “De jambette

  1. Mijn pony reageert niet als ik de zweep op haar beentje leg , wat zou ik verder moeten proberen ? Groetjes Milou en een kusje van Lotus

    • ik heb mijn pony het geleerd door eerst net zoals het hoevenkrabben voetje te laten geven.
      je pakt het been en tilt het been van je paard dan omhoog en zegt een commando zoals ‘voetje’ en beloont hem.
      zo constant door.

      gr. Helena D. (@HelenaPowerrr)

      • ik doe het net als jij maar zit nu vast omdat hi niet doorheeft dat hij zijn been hoog moet tillen hij heft het zo maar beetje op.

  2. Mijn paard tilde haar been ook niet op als ik er met de zweep tegen aan ging dus ging ik aan een kant staan en duwde haar iets naar de andere kant zodat ze meer op haar andere been leunde en toen tikte ik weer tegen het been aan en toen tilde ze hem wel op. ;)

  3. Hey ik heb nu een eigen pony en hiervoor reed ik op een manege en had een verzorg pony bonita en zij kon echt heel veel trucjes die ik kon aanleren maar nu heb ik een eigenpony maar ik krijg hm dit trucje niet aangeleerd want hij heeft bij de vorige eigenaar een ander trucje met zn been geleerd en blijft die elke keer herhalen hebben jullie tips?

  4. Mijn pony kan al voetje geven op commando en wil haar nu de jambette leren. Ze is super slim en leerde als flemen en voetjes geven in twee dagen! Maar de jambette snapt ze gewoon niet. Ik heb alles al geprobeert en ze weet dat ze iets met haar been moet doen. Ze doet haar been dan ook zo hoog mogenlijk maar ze moet hem juist voor haar doen. En dat snapt ze niet. Ik ben al 2 maanden 3 keer per week 10 minuten ermee bezig en nog niets opgeschoten. Wat moet ik doen???

    • Misschien als ze het been omhoog tilt moet je het been met je handen vast pakken en buig je het als het ware naar naar voren en dat herhalen denk ik…

Plaats een reactie