Tuigloos

Van tuig naar tuigloos, dat is natuurlijk hartstikke gaaf, maar zeker niet zonder risico’s ! 
Jij en je paard moeten elkaar goed vertrouwen.

Het zadel en hoofdstel
Als je met zadel en hoofdstel rijd is het erg van belang dat jou paard goed aan de hulpen is, en bijna op jou pinken te rijden is!
Dit wilt zeggen dat:

* Jou paard goed op een ophouding reageert en meteen stopt of een gang langzamer gaat. Zowel een ophouding als op stem is het belangrijk dat je paard reageert.

* Jou paard goed aan het been is. Zowel voorwaarts als zijwaarts. Dit heeft voordelen bij het tuigloos rijden.

* Jullie elkaar vertrouwen. Begin absoluut niet met tuigloos rijden wanneer het rijden met tuig al niet soepel gaat.

Beschikken jullie over de stappen hier boven? Dan kan je een stap verder gaan.

Zonder zadel
Aller eerst raad ik aan eerst zonder zadel te oefenen, reageert je paard hier fel op? Dan kan je altijd het bit er bij pakken om je paard te corrigeren. Vind je het toch spannend zonder zadel? Oefen dan eerst zonder beugels. Gaat dit al beter,maar vind je het nog te spannend? Dan kan je gaan oefenen op een barebackpad . Zo kan je wennen aan de houding van je paard. Probeer je te ontspannen en soepel mee te bewegen in de gang van het paard. Je kan de eerste keren een necrope om doen. Dit is een touw om de hals , hier kan je je aan vast houden wanneer je jou balans verliest. Als dit goed gaat kan je figuren gaan rijden, of overgangen. Ben je gewend om op je eigen zit te rijden? Dan kan de barebackpad er af!

Rijden op je zit
Dit is een term die vaak word gezegd, zowel met tuig als tuigloos. Vaak word er vergeten om op je eigen zit te rijden. Dit wilt zeggen dat je in principe ‘stuurt’ met jou lichaam.

*Wil je dat jou paard langzamer gaat? Dan maak je je lang en zwaar.
* Wil je dan je paard rechts gaat? Dan ga je iets meer op je rechter zit been knobbel zitten,  en draai je iets mee met je lijf, houd je de rechter teugel meer van de hals, linker teugels tegen de hals, en kijk je mee in de richting waar je naar toe wilt.  Links doe je het precies anders om.
* Wil je dat jou paard voorwaartse gaat? Dan kan je jou kuit wat meer aandrukken.

Probeer steeds meer op jou zit te rijden, en de teugels alleen te pakken als dit nodig is.

Zonder hoofdstel
Gaat het rijden zonder zadel en het rijden op je zit jullie makkelijk af? Dan raad ik aan om eerst het hoofdstel te vervangen voor een bitloze. Hierbij geld ook weer, doe het de eerste keer met iemand er bij. Zorg voor een veilige ruimte en rijd op je zit! Probeer nu alleen nog op je zit te rijden, de teugels steeds minder aan de raken. Dit kan je oefenen in alle gangen en figuren. Wanneer je kan rijden zonder de teugels aan te raken kan het hoofdstel af. In het begin kan je de necrope er bij houden voor de veiligheid.

Probeer in draf en galop mooi mee te bewegen met je paard, hou je lichaam ontspannen en kom zacht neer. Je rijd nu helemaal tuigloos. Doe dit de eerste keren wel met iemand er bij!

Plaats een reactie